Weelruiterdag 26 maart

26 maart is het weer zo ver: de 3e editie van de Weelruiterdag! We hebben weer diverse activiteiten op en om het paard georganiseerd. 

Let op: je kunt kosteloos afmelden tot en met dinsdag 21 maart. Vanaf woensdag 22 maart houden wij het inschrijfgeld verschuldigd.

Voorlopige startlijst

Je vindt de voorlopige startlijst hier. (Versie 2, 20-03-2023)

Inschrijfformulier

Klik hier voor het inschrijfformulier (link)

Belangrijk:

 • Voor wijzigingen of afmelden kun je contact opnemen met communicatie@deweelruiters.nl , of stuur een bericht via Instagram of Facebook.
 • Wil je meedoen met meerdere paarden, vul het formulier dan per combinatie in en geef het aan in de opmerkingen.
 • Inschrijven kan enkel via bovenstaand inschrijfformulier.

Informatie over de clinics

Dressuurclinic Femke de Laat

Femke de Laat is een enthousiaste en getalenteerde ruiter met een indrukwekkend CV. De hoofdactiviteiten zijn het opleiden van (jonge)getalenteerde dressuurpaarden van een basis naar hoger niveau, het africhten van jonge paarden en het geven van dressuurinstructie. Momenteel traint ze paarden, en brengt deze uit in de bassisport, subtop, en verschillende competities. 

“Voordat ik mijn eigen trainingstal begon heb ik 2,5 jaar bij Dressuurstal Van Baalen gewerkt . Hier heb ik erg veel geleerd over het omgaan met paarden en vooral het opleiden van een jong paard naar een hoger niveau. Momenteel train ik wekelijks bij Emmelie Scholtens. Ik vindt het heel belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen en bij Emmelie gaat het super goed.

Ik ben in het bezit van het Orun instructeurs diploma. Het is erg leuk om mijn opgedane kennis uit de praktijk over te brengen aan enthousiaste ruiters en amazone’s van alle niveau’s.” – Femke de Laat (http://www.femkedelaat.nl/

Informatie:

 • De lessen zullen 45 minuten duren, met 2 combinaties per keer.
 • Kosten voor leden: €45
 • Kosten voor niet-leden: €50
 • Bij meer dan 14 inschrijvingen hanteren we een wachtlijst.

Springclinic Tom Martens

Al jaren is Tom Martens een bekende naam in de springsport. Ook afgelopen jaren boekte hij mooie resultaten bij internationale concoursen. 

Informatie:

 • De lessen duren een uur, met 2 combinaties per les
 • Kosten voor leden: €55
 • Kosten voor niet-leden: €60
 • Bij meer dan 12 inschrijvingen hanteren we een wachtlijst

Bixie clinic met instructrice en jurylid Christianne Weijer 

Christianne Weijer is al meerdere malen ingeschakeld door de Weelruiters om te jureren tijdens de bixie dagen en andere wedstrijden. Als wedstrijd official en jurylid weet zij alles van wedstrijd rijden, en kan ze jou als ruiter veel leren over waar een jury naar kijkt.

Deze clinic is speciaal voor beginnende ruiters die geïnteresseerd zijn in Bixie (dressuur- en spring-) wedstrijden, of de overstap naar de basisdressuur willen maken. Je kunt bij inschrijving aangeven of je graag les wilt voor dressuur of spring proeven. Beide is ook mogelijk! 

Informatie:

 • De lessen zullen 20 minuten duren, met 2 combinaties per keer. Zo kun je ook van elkaar leren!
 • Kosten voor leden & niet-leden: €10
 • Bij meer dan 8 inschrijvingen hanteren we een wachtlijst. 

Hartslagmeting van je paard met Dominique Nijssen

Uit de praktijk blijkt dat wij ruiters (vooral de dressuur ruiters) vaak onbewust uithoudingsvermogen aan het trainen zijn. Maar om iets langer vol te kunnen houden heb je ook kracht nodig. Wanneer ben je kracht aan het trainen en wanneer train je uithoudingsvermogen? 

Voorbeeld: een bodybuilder wilt kracht trainen (spiermassa), een marathon loper juist uithoudingsvermogen. Gekeken naar de dressuur of het springen willen wij dat ons paard de proef vol kan houden waarvoor uithoudingsvermogen nodig is maar kracht is daarbij net zo belangrijk. Denk aan afdruk en draagvermogen! Uit de praktijk blijkt dat met name in het stukje krachttraining een behoorlijke uitdaging kan liggen, vooral voor dressuurruiters!

Naast het geven van de juiste trainingsprikkel op het juiste moment is voldoende tijd om te herstellen van essentieel belang. Hoe snelt herstelt jouw paard zich na inspanning? Wanneer doe je een hersteltraining en wanneer geef je hem het beste een rustdag? Een hartslagmeting geeft antwoord op o.a. de volgende vragen: Zijn er links - rechts verschillen? Heeft jouw paard spanning of pijn? Hoe is het herstel na inspanning?

Een hartslagmeting geeft inzicht in je training (kracht vs uithoudingsvermogen), brengt de basis conditie van het paard in kaart, en draagt bij aan het voorkomen van blessures door overtraining (maar ook door ondertraining!)

Opties:

 1. Basismeting: Bestaat uit een gestandaardiseerde basistest om de conditie van het paard vast te stellen. Hierbij wordt de hartslag tijdens stap, draf en galop gemeten, zowel links-als rechtsom. Het herstellend vermogen van het paard en eventuele verschillen tussen links- en rechtsom worden hierin meegenomen. 
 2. Basismeting + Aanvullende meting: Op basis van de gegevens uit de basismeting wordt een aanvullende meting gedaan om nog meer informatie te krijgen. Ik vraag dan bijv. Om een bepaalde oefening/overgang/tempo o.i.d. te doen. Tevens wordt besproken welke informatie de ruiter zelf graag uit de hartslagmeting zou willen halen. Waardevolle informatie die hieruit gehaald kan worden is bijv. Wanneer je train je kracht en wanneer uithoudingsvermogen?
 3. Basismeting + aanvullende meting tijdens andere clinic: De basismeting zal worden gehouden voorafgaand de andere clinic (dressuur of springen). De aanvullende meting zal dan tijdens de clinic verlopen. Nadien krijg je inzicht in de hartslag van het paard. Wij nemen contact met je op om de details te bespreken, deze optie is onder voorbehoud dat dit goed te combineren is in de planning en organisatie. Je dient je ook voor de andere clinic in te schrijven.

Informatie:

 • De basismeting (optie 1) duurt circa 30 minuten. Optie 2 duurt circa 60 minuten.
 • Kosten voor leden: Optie 1: €35 || Optie 2-3: €48
 • Kosten voor niet-leden: Optie 1: €40 || Optie 2-3: €53
 • Zodra we een maximaal aantal uur aan inschrijvingen hebben (afhankelijk van de opties) zullen wij een wachtlijst hanteren.

Ruiter-Balans Zitles en Balance Coach

“Tijdens mijn opleiding Oefentherapie Cesar in Utrecht begon het al te kriebelen. Hoe gaaf zou het zijn als ik ruiters kan helpen om hun houding en zit te verbeteren, zodat ze beter en met meer plezier kunnen paardrijden? Als Hippisch Sportoefentherapeut maak ik ruiters bewust van hun houding en manier van bewegen tijdens het paardrijden. Het fascineert mij om te zien hoe ruiter en paard samen groeien met behulp van Hippische Sportoefentherapie, hoe er nog meer een eenheid ontstaat!” Aldus Ayke Onderweegs, van Ruiter-Balans! Tijdens de Weelruiterdag geeft zij zitles of een Joker workshop (of allebei) om je inzicht en advies te geven over je houding tijdens het rijden.

Informatie over de opties:

Tijdens een zitles wordt er gewerkt aan de 6 basisvoorwaarden voor een goede ruiterhouding. Er zal gestart worden in een (voor jou) eenvoudige situatie, waneer je dit onder de knie hebt kan de moeilijkheidsgraad worden opgevoerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een goede houding en zit kan toepassen in al je rijden, weet wat je aandachtspunten zijn en hier op kan anticiperen indien nodig. Zo ontwikkel je een goede en onafhankelijke zit, kun je rijden zonder spanning, vorm je een team samen met je paard en het belangrijkste kun je paardrijden met meer plezier.

Voor de Joker Training wordt het dragen van een rijbroek en rijlaarzen geadviseerd. De training wordt indien mogelijk op je eigen zadel gegeven, omdat dit een zo realistisch mogelijk beeld geeft van de werkelijkheid.

Tijdens de training zal gestart worden met het analyseren van jouw houding en manier van bewegen om een beeld te krijgen van jouw persoonlijke bewegingsvoorkeuren. Bij het optimaliseren van je houding en manier van bewegen wordt je bewust gemaakt van het verschil tussen jouw eigen patronen en wat er gebeurd wanneer de verbeterpunten worden toegepast. Omdat Joker exact jouw bewegingen volgt, voel je direct wat er gebeurt!

Wanneer je de Joker Training combineert met bijvoorbeeld Zitlessen, ben je jezelf meer bewust van je eigen lichaam tijdens het paardrijden. Daardoor is het makkelijker om niet-helpende patronen te doorbreken en te verbeteren!

Informatie:

 • De zitles en joker workshop duren elk 30 minuten.
 • Kosten voor leden: Zitles óf Joker: €35 || Combi-les: €60
 • Kosten voor niet-leden: Zitles óf Joker: €40 || Combi-les: €65
 • Zodra we een maximaal aantal uur aan inschrijvingen hebben (afhankelijk van optie losse les of combi-les) zullen wij een wachtlijst hanteren.

We zien je graag 26 maart!