Historie

De Weelruiters zijn opgericht in 1970, na een afscheiding v/d Paardebloem. Destijds werd gereden op de boerderij van de weduwe Rijk aan de Heinkenszandseweg te Heinkenszand. Dat rijden bestond vooral uit afdelingsdressuur. 

De afstand van de Zak van Zuid-Beveland naar Kattendijke bleek te ver en een groep ruiters vestigde zich als Weelruiters op de boerderij van Bou van Dijke, "de Wiel". Deze had een klein longeerbakje voor zijn dochter Loes achter de schuur, en daar ging men de verenigingslessen geven. Bou van Dijke werd bij de oprichting tot voorzitter gekozen. 
Spoedig werd de trainingsruimte te klein en werden er plannen gemaakt voor een grotere rijbak. Vanwege de geringe financiële middelen die hen ten dienst stonden werd er geld onder de leden geworven en een grote buitenbak, 25x50 werd aangelegd, met  Hoechstzand, drainage en mosselschelpen. Met heel veel zelfwerkzaamheid werd de bak aangelegd. En voor 25 jaar is dit het centrum van de clubactiviteiten geweest.
De Weelruiters gingen destijds jaarlijks op ruiterkamp naar Huybergen. Jong en oud kon daar op de boerderij van de familie van Aert genieten van bosritten en festiviteiten om het kampvuur, waar uit volle borst mee werd gezongen met liedjes, onder begeleiding van dhr. Bijl op de mondharmonica. 
Op een van die kampen leerde men Jos van Lier kennen. Destijds een gekend instructeur en handelaar. Hij heeft er in de periode '75- ' 85 voor gezorgd dat de Weelruiters een echte springclub werd.

Iedere zaterdag 2 keer les van hem, 's morgens dressuur en 's middags springen. En zoals dat in voetbal termen heet een derde helft in de toenmalige kantine "de Voerbak".
De club bestond toen uit een kleine 30 leden. Reeds toen al werden onderlinge wedstrijden georganiseerd, maar ook ging men naar de concoursen in de provincie. Vaak met zijn allen in de vrachtwagen van Tinus op 't Hof. Om 5 uur 's morgens vertrekken en 's avonds laat thuis. De Weelruiters gingen toen vanwege de contacten met hun Brabantse instructeur ook wedstrijden in Brabant bezoeken, Bergen op Zoom, Huybergen, Family land, Roosendaal, etc.
Naast het jaarlijkse outdoor concours op een stoppelveld werd de drang gevoeld om ook een indoor wedstrijd te houden zodat onze Brabantse vrienden terug genodigd konden worden.
Manege de Braanjenhoek werd vanaf 1978 het strijdtoneel van "Indoor Zeeland". Toen een eendaagse wedstrijd. Na een aantal jaren zowel binnen als buiten te hebben georganiseerd werd na 3 verregende outdoors de aandacht totaal gegeven aan het "Indoor Zeeland", wat destijds uitgegroeid is tot een 14 daagse happening, met paardensport in alle disciplines en in alle klassen t/m internationaal CSI-C, gehouden in de Zeelandhallen te Goes.

Overigens is sedert 2001 het outdoor concours weer nieuw leven ingeblazen in de vorm van "Jumpin' de Weel" op de springwei van de Familie Huige.

Na 28 edities van Indoor Zeeland kwam een eind aan het bestaan ervan en werden de pijlen van het organisatie talent, wat nog steeds binnen de vereniging aanwezig was en is, volledig gericht op het outdoor concours Jumpin' de Weel.                                                               
De geschiedenis leek zich te herhalen. De ideale Equifond All Weather bodem die overgebleven was na het stoppen van het Indoor werd met vereende krachten en weer met de nooit aflatende inzet van veel vrijwilligers en materieel van bevriende bedrijven, neer gelegd op de springwei achter de boerderij de “de Wiel”. Na het debacle van het laatste concours op de groene grasmat, waarvan de laatste dag afgelast moest worden omdat er vanwege de vele regenval niet meer op te rijden viel, werd nu de zekerheid van te allen tijden de wedstrijden door te kunnen laten gaan verkozen boven het strakke grasveld. Niet alleen de bodem werd verbeterd, maar een terrein van ongeveer 4,5 ha werd in zijn geheel ingericht tot evenementen terrein met de hele infrastructuur die daar voor nodig is. 
Het outdoor concours is inmiddels uitgegroeid tot een geweldig evenement wat vooral gekenmerkt wordt door veelzijdigheid en professionaliteit, maar wel nog steeds georganiseerd door louter vrijwilligers van de Weelruiters. Het publiek komt ieder jaar in steeds toenemende aantallen naar de terreinen van de Weelruiters aan de Ambachtsherendijk in Nisse.

Misschien nog wel belangrijker dan voornoemde kenmerken van Jumpin’ de Weel, is het gevoel van saamhorigheid wat alle medewerkers, lees Weelruiters, bindt. De onderlinge vriendschappelijke sfeer maakt het organiseren van een dergelijk evenement, wat wel erg veel vrije tijd opslokt van velen, tot een niet te missen feest voor een ieder. Deze sfeer straalt ook af op deelnemers en bezoekers en heeft daardoor een geweldige aantrekkende kracht.

Natuurlijk geldt dit niet alleen voor de organisatie van Jumpin'de Weel, maar ook voor al die andere activiteiten die de club door het jaar heen organiseert. De jaarlijkse evenementen kalender van de vereniging staat altijd bol van de activiteiten. Er is aandacht voor alle disciplines en voor alle leeftijden. Niet alleen gezellig, maar vooral ook op sportief vlak worden allerlei initiatieven ontplooid.

Kortom, saai is het nooit bij de Weelruiters!

 

Nieuwsbrief Archief

Sinds februari 2022 sturen wij geen nieuwsbrieven meer. Wil je up to date blijven? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram!

Nieuwsbrief februari 2022

Nieuwsbrief juli 2020

Nieuwsbrief maart 2020

Nieuwsbrief december 2019

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief maart 2018

Nieuwsbrief februari 2018

Nieuwsbrief november 2017

Nieuwsbrief september 2017

Nieuwsbrief juni 2017

Nieuwsbrief mei 2017

Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrief maart 2017

Nieuwsbrief februari 2017

Nieuwsbrief januari 2017

Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief november 2016

Nieuwsbrief oktober 2016

Nieuwsbrief september 2016

Nieuwsbrief juli 2016

Nieuwsbrief juni 2016

Nieuwsbrief mei 2016

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief maart 2016